Podoposturaal Therapie

Wat is podoposturaal therapie?

Podo=voet; posturaal=postuur=houding.

Podoposturaal therapie is een behandelwijze waarbij klachten aan voeten, knieën, heupen, rug en nek worden beϊnvloed (skeletale therapie) d.m.v. individueel aangemeten therapiezolen. De grondlegger van deze therapie is de Franse neuroloog Dr. R.J. Bourdiol. De therapie berust op het verschijnsel dat elke afwijking van de stand van de voeten een standsafwijking hoger in het lichaam met zich meebrengt. Omgekeerd heeft elke houdingsafwijking een verandering van de voetstand tot gevolg. Deze stand- en houdingsveranderingen kunnen leiden tot diverse klachten, waaronder chronische knie-, heup-, rug- en nekpijnen.

Hoe werkt podoposturaal therapie?

Om afwijkingen te kunnen vinden, wordt de houding van de cliënt bekeken, worden een aantal metingen verricht en wordt een podogram (blauwdruk) gemaakt. Dit podogram wordt ingetekend volgens een specifiek patroon; aan de hand van de getallen die daaruit komen, kan worden beoordeeld welke correctie(s) er mogelijk dan wel wenselijk zijn. Dit podogram dient tevens als basis voor de therapiezool. De elementjes van kurk die in de zolen verwerkt worden, hebben een onmiddelijke werking op de spierketens, waardoor de lichaamshouding verandert.

Therapiezolen zijn geen steunzolen!

De zolen worden in eigen werkplaats vervaardigd. Deze correctiezolen mogen niet gezien worden als steunzolen. Steunzolen ondersteunen de voet en nemen de functies over die de structuren van de voet niet meer kunnen vervullen. Voor mensen met bijzondere voetafwijkingen (o.a. diabetes en rheuma) is de podoposturale zool meestal niet geschikt. Zonodig kunnen er dan ondersteunende of drukontlastende zolen gemaakt worden.

Het grote voordeel van dit type zool is, dat ze heel dun zijn en in nagenoeg alle schoenen passen. Voorwaarde is wel, dat de originele binnenzool eruit kan; deze wordt dan vervangen door de therapiezool. Ik werk zoveel mogelijk met natuurlijke materialen (leer en kurk).

Wilt u weten of ik u bij uw (pijn)klachten kan helpen?

Neem dan contact met mij op