De 5 natuurgerichte principes

Energie

Zonder energie is er geen leven mogelijk. Normaal gesproken heeft een gezond mens voldoende energie van zichzelf of verkregen via externe bronnen. Echter, indien de natuurllijke voorraad teveel wordt aangesproken, zal er extra energie nodig zijn. Om deze te verkrijgen adviseer ik in 1e instantie mijn clienten om daar zelf een grote(re) rol in te spelen, nl. door bijv. te zorgen voor wat meer vertoeven in de buitenlucht en tijd nemen voor een activiteit waarin men echt plezier heeft. Hierdoor zal de mentale accu worden opgeladen en zal men zich beter gaan voelen. Voor de stoffelijke aanvoer van energie attendeer ik op het belang van goede voeding

Prikkeloverdracht

Prikkeloverdracht geschiedt via het centrale zenuwstelsel. Indien er, door wat voor oorzaak dan ook, een blokkade optreedt in het transport van die prikkels, zullen er direct en/ of op den duur klachten optreden. M.n. de pijnklachten aan het bewegingsapparaat worden in mijn praktijk behandeld. De behandelmethoden die ik daarvoor in kan zetten, zijn bindweefselmassage, mobilisaties, triggerpointherapie, acupressuur en proprioceptieve therapiezooltjes volgens de methode Derks, gebaseerd op de principes van dr. R. Bourdiol. Afhankelijk van de aard van de klacht en de conditie van de client, zal er vrij snel verlichting c.q. verbetering van de pijnklachten optreden, omdat de prikkeloverdracht hersteld is. Signalen vanuit het lichaam naar de hersenen en vice versa zullen weer onbelemmerd doorgegeven kunnen worden. Dit zal ook het zelfgenezend vermogen van het lichaam stimuleren.

Drainage

In ieder lichaam ontstaan afvalstoffen, hetzij via de stofwisseling, hetzij via andere kanalen. Ongeacht de bron, moeten deze stoffen uit het lichaam verwijderd worden. Dit kan bijv. middels manuele lymfedrainage en massage. Daarnaast adviseer ik clienten om water te drinken met als richtlijn 1 liter per 30 kg. lichaamsgwicht per dag.

Voeding

Tijdens de anamnese informeer ik naar het voedingspatroon van de client. Vaak komt dan naar voren dat er teveel suikers, zouten en verzadigde vetten in de voeding zitten. Bovendien wordt er vaak te weinig (water) gedronken. Ook het eten van verse groenten en fruit is bijna altijd ver beneden de norm van de WHO (5 porties van ieder per dag)/. Daarom zal ik ook altijd het belang van goede en volwaardige voeding benadrukken.

Psyche

Tijdens de anamnese worden de klachten van de client benoemd, opgeschreven en ingetekend in een model. In de loop van het gesprek hoop ik via het gericht stellen van vragen een mogelijke ooraak van de klachten te achterhalen. In verband daarmee probeer ik in een logische volgorde op de volgende onderwerpen antwoorden te krijgen: pijnklachten, werk- en thuissituatie, hobbies, activiteiten buiten het werk, algemene lichamelijke en mentale conditie. Het is de bedoeling om op deze manier inzicht te krijgen in de belasting en belastbaarheid van de client. Vaak gebeurt het dat wanneer alle gegevens op een rijtje staan, er ineens begrepen wordt waar de werkelijke problemen liggen. Dit kan verhelderend werken hetgeen de mentale conditie verbetert. In samenspraak met de client kan er daarna een behandelplan opgesteld worden.

Wilt u weten of ik u verder kan helpen?

Neem dan contact met mij op